Poľnohospodárstvo je druhý najväčší zdroj sezónnej práce hneď po turizme. Väčšina volných pracovných miest je pre zberačov a triedičov ovocia a zeleniny, pracovníkov v skleníkoch, strihačov stromov, záhradníkov, pracovníkov v stajniach, personál na farmách atď. Mäkké ovocie sa stále zberá ručne a keďže nie všetky plody dozrievajú v ten istý čas, stroje sa nedajú použiť pri zbere všetkého ovocia.Plody akými sú napríklad chmeľ, jahody alebo jablká sú skutočne veľmi citlivé na pracovnú silu, najmä kvôli dopytu po pracovitých zamestnancoch na krátke obdobia. Naviac, ovocie predávané v obchodoch a supermarketoch musí spĺňať čoraz náročnejšie podmienky európskej legislatívy o tvare a veľkosti a preto je v mnohých prípadoch potrebná aj extra pracovná sila na pomoc pri triedení týchto plodov. V poslednej dobe však v niektorých oblastiach veľmi ovplyvnila počet potrebných zberačov služba fariem „nazberaj si sám – pick your own“.
Na druhej strane, závody zaoberajúce sa spracovaním a výrobou potravín si nikdy nebudú schopné nazberať potrebné ovocie a zeleninu sami, a tak budú zberači stále potrební. V posledných rokoch sa stalo, že sa nezozberali tony ovocia len kvôli tomu, že v krajine nebol dostatok pracovnej sily. Riešením pre túto situáciu bol zvýšený dopyt po zahraničnej pracovnej sile. Farmári naberajú pracovíkov spomedzi krajín od Kosova až po Brazíliu, keďže miestny nie sú ochotní vykonávať namáhavú ručnú prácu spojenú so zberom. Vďaka rozšíreniu Európskej Únie v roku 2004 sa tradičný projekt Seasonal Agricultural Workers Scheme na pritiahnutie zahraničných zberačov, musel po prvý krát zredukovať. Najviac ziskoví na tom boli obyvatelia nových krajín európskej únie, ktorí boli odteraz opravnení legálne pracovať na britskom území.
Najlepšie oblasti pre práce zberu ovocia a zeleniny sa nachádzajú od regiónov Vale of Evesham, až po rieku Wye v Midlands, Kent, Lincolnshire, East Anglia (špeciálne oblasť Fens) a severná oblasť Tay v Škótsku (najmä okolie mesta Perthshire). Typ plodín a čas zberu úrody sa medzi regiónmi odlišuje, takže brusnice môžu dozrieť o dva týždne skôr na juhu Anglicka ako v Škótsku. Jahody a egreše sú prvé ovocie ktoré dozrieva najskôr na juhu Anglicka, väčšinou v júni. Práca so spracovaním a balením tohto ovocia je dostupná vo Valey of Evesham hneď po skončení hlavnej zbernej sezóny. Práca spojená so zberom vonkajších šalátových plodov je taktiež dostupná aj v krajoch Hampshire a West Sussex.
Oblasti Kent a Herefordshire sú centrami zberu chmeľu a ten sa zberá v septembri. V súčasnosti sa na zber chmelu používajú stroje, ale ľudský faktor je stále potrebný na obsluhu týchto strojov a šoférovanie traktorov, oddeľovanie chmeľových výhonkov od stoniek a tak ďalej. Ženy sú niekedy automaticky priraďované na prácu do vnútra skladov a spracovateľských hál a tak sa uistite, že dostanete prácu vonku ak o ňu máte záujem. Zber jabĺk trvá od augustu do polovice októbra a vo všeobecnosti ponúka o trochu viac lukratívnu prácu. Samotný priemysel je v súčasnosti ohrozovaný importom lacných jabĺk zo zahraničia ale posledné snaženia zaviazať supermarkety k odberu určitého množstva doma vypestovaných jabĺk to môže veľmi ľahko vyriešiť. Klimatické zmeny dovolili britským pestovateľom jabĺk aj produkciu odrody Braeburn a to len upevnilo ich pozíciu v medzinárodnej súťaži pestovateľov.
Neskúsená britská produkcia vín si v poslednej dobe vybudovala celkom dobré meno a na území Anglicka sa v súčasnosti nachádza okolo 350 vinohradov produkujúcich ročne okolo dvoch miliónov fliaš vína. Teplejšie zimy a aj letá spôsobené pravdepodobné globálnym otepľovaním dovoľujú rozvinúť pestovanie hrozna o nové odrody ako sú napríklad Chardonnay alebo Pinnot Noir. Vvinohrady sa nachádzajú najčastejšie v južnej časti anglicka a je veĺmi pravdepodobné, že budú potrebovať pracovnú silu aj napriek tomu, že zber hrozna závisí najmä od hladiny cukru v plodoch, a to sa dá niekedy predpovedať len veľmi ťažko najmä kvôli nedostatku slnečných lúčov. Sezóna zberu hrozna je v podstate celkom neskorá, zvyčajne sa začína v septembri a a končí v polovici novembra, aj keď to je niekedy veľmi ťažké odhadnúť najmä kvôli veľkému počtu faktorov ovplyvňujúcich dobu dozrievania vína ako sú napríklad región v ktorom sa nachádza vinohrad, počasie a druh pestovaného viniča.
Aj keď je zber ovocia a zeleniny iba sezónnou záležitosťou, veľmi jednoducho sa dá spojiť niekoľko zberových prác sledovaním dozrievania rozličných plodín po území celej krajiny alebo výberom farmy, ktorá pestuje niekoľko rozličných plodín, ktoré sa budú neskôr zbierať v poradí dozrievania. Vo všeobecnosti sa dá takáto práca veľmi jednoducho získať hneď na mieste bez zbytočných pohovorov a čakania alebo sa dá veľmi ľahko zaistiť krátkym telefonátom pred začatím zberu. Počet dostupných pozícií sa odvíja od posledných zberov, podcenením počtu potrebných zberačov farmármi, alebo kvôli zberačom, ktorí musia zber opustiť skôr kvôli iným povinnostiam. Naopak, aj keď máte istú pozíciu pri zbere, zmena počasia k horšiemu môže ľahko znemožniť prácu počas celého dňa a tak vás pripraviť o príjem za daný deň.
Zber ovocia môže byť vyčerpávajúci a môže spôsobovať silné bolesti chrbta – je celkom vhodné sledovať starších a skúsenejších zberačov pri zbere a tak získať nejaké cenné techniky zberu – a to aj napriek tomu, že sami farmári sa snažili zberačom zjednodušiť prácu napríklad pestovaním jahôd na navýšených riadkoch, tak aby sa dali pohodlnejšie zberať priamo pri státí. Ubytovanie na farmách je od príjemného bývania v bungalovoch spolu s kvalitnou stravou až po ubytovanie v stanoch.
Mzda pri zberových prácach je väčšinou úkolová teda v závislosti od množstva nazbieraného ovocia. Priemerne si zberači zarobia 40-60 libier denne, 200-300 libier týždenne v závislosti od výkonu. Avšak, aj keď sa Váš plat a zárobok odvíja od toho, koľko ovocia alebo zeleniny sa Vám podarilo nazberať, Váš plat sa musí približovať platovým podmienkam, ktoré sú stanovené v Agricultural Wages Order (predpisy o výške platov v poľnohospodárstve).
Kalendár zberov pre Anglicko, Wales a Škótsko
Juh Veľkej Británie
Skorý máj : špargľa, reďkovka, zelenina
Jún : červená repa, bôb obyčajný, brokolica, kapusta, mrkva, karfiol, bazový kvet, egreše, mango, hrášok, červená ríbezľa, rebarbora, špenát, jahody, biela repa
Júl : artičoky, červená repa, čierne ríbezle, bôb obyčajný, brokolica, kapusta, mrkva, karfiol, čerešne, ostatná zelenina, francúzske fazule, egreše, zimná kapusta, ostružiny, mangovník, dyňa, hrášok, zemiaky, reďkovka, maliny, červené ríbezle, rebarbora, fazuľa, špenát, jahody, rajčiny, biele ríbezle.
August : jabká ( skoré ), artičoky, čučoriedky, čierne ríbezle, bôb obyčajný, kapusta, mrkva, karfiol, čerešne, ostatná zelenina, uhorky, francúzske fazule, zimná kapusta, mangovník, dyňa, cibuľa, hrášok, slivky, zemiaky, maliny, fazuľa, špenát, jahody, rajčiny
September : jablká, marhule, čučoriedky, brokolica, kapusta, karfiol, ostatná zelenina, baza, dyňa, cibuľa, hrušky, slivky, zemiaky, tekvica, maliny, fazuľa, špenát, jahody, kukurica, rajčiny
Október : jablká, brokolica, kapusta, karfiol, ostatná zelenina, špenát, jahody, kukurica, rajčiny
November : jablká ( neskoré ), brokolica, pór, kapusta, karfiol, zelenina
Sever Veľkej Británie
Skorý máj : špargľa
Jún : fazule, brokolica, kapusta, mrkva, karfiol, egreše, mangovník, hrášok, červené ríbezle, špenát, jahody
Júl : čučuriedky, fazule, brokolica, kapusta, mrkva, čerešne, ostatná zelenina, francúzska fazuľa, egreše, ostružiny, mangovník, dyňa, hrášok, zamiaky,maliny, červené ríbezle, fazule, špenát, jahody, biele ríbezle, karfiol
August : červená repa, čučoriedky, kapusta, mrkva, karfiol, uhorky, francúzske fazule, egreše, mangovník, dyne, cibuľa , hrášok, slivky, zemiaky, maliny, fazule, špenát, jahody, kukurica, rajčiny
September : jablká, čučuriedky, kapusta, karfiol, ostatná zelenina, slivky, baza, dyňa, cibuľa, zemiaky, tekvica, maliny, fazule, špenát, jahody, kukurica, rajčiny
Október : jablká, brokolica, kapusta, karfiol, ostatná zelenina, baza, dyňa, cibuľa, zemiaky, tekvica, maliny, fazule, špenát, jahody, kukurica, rajčiny
November : jablká, brokolica, pór, kapusta, karfiol, zelenina
Odporúčaná literatúra: „Brigády a sezónne práce v Anglicku 2010“
Zaujíma vás práca v zahraničí ? Čítajte blog o práci: http://blog.vivendi.sk
Celá debata | RSS tejto debaty