Založ si blog

Zber ovocia a zeleniny v Dánsku.

Poľnohospodárstvo zohráva významnú úlohu pre dánsku ekonomiku a práce na farme sú asi najjednoduchšími dvermi, ktorými sa dá vstúpiť do pracovného života v Dánsku. Hlavné plodiny sú jahody ( ktoré sa zbierajú v júni a júli ), jablká ( zbierajú sa v septembri a októbri ), kukurica ( august ) a vianočné stromčeky ( október – december ) .Dánsky priemysel s ovocím prekvitá a nedostatok pracovníkov je problém pre zamestnávateľov. Eures odhaduje, že v roku 2010 bolo ponúknutých okolo 2 000 brigádnych sezónnych pracovných miest cudzincom a vyzýva záujemcov aby sa registrovali online.

Hodiny zberu jahôd sú zvyčajne zavčas rána do obeda, s voľnými popoludniami na bicyklovanie, plávanie, spoločenský život. Väčšina zamestnávateľov očakáva, že si prinesiete svoj vlastný stan zariadenie na varenie, a vo väčšine prípadov vám budú účtovať denne od 25 dánskych korún na pokrytie nákladov na elektrinu, vodu a zber odpadkov. Ostrov Fyn je často doporučený na zber ovocia, hlavne okolo oblasti Faaborg. Ale Samso je miestom, kam smerujú mnohí zberači v júni. Všetci farmári zdôrazňujú, že môžu prijať len ľudí s EU pasom a európskou zdravotnou kartou EHIC ( European Health Insurance Card ). Medzi veľkých pestovateľov jahôd na ostrove Fyn patria:

Birkholm Frugt & Bear ApS : sezóna sa začína na začiatku júna až do konca júla,  platí sa od 5, 25 D.korún za kilo ak nazbierate menej než 500 kg počas sezóny do 6.50 D.korún, ak nazbierate 2 000 kíl a viac, min. doba práce je 2 týždne. Zber sa začína o 5.00 ráno; kempy sú k dipozícii pre zberačov za 20 korún na deň, min. vek je 18 rokov.
Guldborgland Frugtplantage :; cena za ubytovanie je 50 D.korún na deň.

 

Holmgaard : 70 – 100 zberačov je potrebných pre Inge a Aage Madsen.
Maries Minde : je potrebných 100 zberačov; denná sadzba za použitie kempu 25 D.korún.

Morten Alexandersen : spoločnosť zamestnáva 80 – 100 zberačov od začiatku júna na 6 – 8 týždňov.

Prehľad pracovných príležitostí pri hlavných zberoch ovocia a zeleniny v Dánsku:

Zber jahôd
Obdobie zberu: Máj – August. ( sklenníky 8 mesiacov)
Zmluva : 3-10 týždňov
Ubytovanie : kemp alebo karaván.
Práca na výkon – priemer 0,80 Euro za kilo, 10-16 € / hodina. Pracovné dni závisia od počasia. Začiatok ráno o 5 , 00 h.

Hrach
Obdobie zberu: Máj – september
Zmluva : 3 – 12 týžňov
Ubytovanie : kemp
Práca na výkon – priemer 0,80 € za Kilo ( 10 – 18 € / hodinu )
Pracovné hodiny závisia od počasia,  – začiatok zberu je ráno o 5, 00, často bez dní voľna !

Hlávkový šalát, cibuľa, tekvice
Obdobie zberu: Máj – November
Zmluva : 1 – 6 m esiacov
Ubytovanie : kemp / izba
Úkolová alebo hodinová mzdy ( priemerne 14 Euro / hodina )
Priemer pracovných hodín : 37 hodín týždenne. Práca zahŕňa niekedy zber i balenie !

Kukurica
Obdobie zberu: August
Zmluva 3-4 týždne
Ubytovanie : kemp
Práca na výkon (10 – 20 € / hodina )
Priemer : 37 hodín týždenne. Ťažká ale príjemná práca !

Jablká a hrušky
Obdobie zberu: August – November
Zmluva : 1 – 3 mesiace
Ubytovanie : izba
často sa platí na hodinu ( 14 € ), priemerne sa pracuje 37 hodín týždenne. Niekedy aj iné druhy prác na farme .

Záhradné škôlky
Obdobie: Marec – December
Zmluva : 1-6 mesiacov
Ubytovanie : izba
Úkolová alebo hodinová mzda, Rôzne typy prác.

Vianočné stromčeky – zeleň / dekorácie
Obdobie: September – December
Zmluva : 3-12 týždňov
Ubytovanie : izba,
Často práca na výkon, ak ste skúsení, zárobky môžu byť veľmi vysoké ( až do 25 €/hod. ) Je výhodou, keď si priveziete svoje vlastné auto – vaša šanca nájsť si prácu je vyššia. Min. 37 hodín / týždenne. Môže byť veľmi zima a vlhko.

Zber húb
Obdobie: zberá sa počas celého roka  zmluva : 3 – 12 týždňov,
Ubytovanie : izba
Úkolová alebo hodinová mzda (14-16 € na hodinu ), často sa vykonáva zber aj balenie, priemerne 37 hodín týždenne.

Pracovné podmienky vo všeobecnosti, plat:

Pracuje sa približne 37 h týždenne, hlavne počas jahodovej sezóny to byť môže menej alebo viac v závislosti od počasia. Počas sezóny zberu jahôd zvyčajne pracujete 6 dní v týždni, ale môže sa vyskytnúť aj extra deň voľna. Neskôr v sezóne budete pracovať viac než 37 hodín týždenne. Počas hlavnej sezóny ( Máj – August ), sa musíte pripraviť, že budete začínať ráno o 5, 00 h. Dátumy začiatku zberu a hodiny zberu sú neprevídateľné. V jednej oblasti môžete dostať 40 – 50 pracovných hodín v jednom týždni ( bude sa od vás očakávať, že váš výkon bude medzi 5 – 20 kg jahôd za hodinu ), v inej dostanete len 10 hodín týždenne. Určite si vezmite nepremokavý odev, keďže sa pokračuje v zbere aj v daždi. A rána i v júli o 5 tej môžu byť chladné.

Zber jahôd a hrachu je práca na výkon, bude vám vyplatená mzda 0,80 € na kilo, čo korenšponduje okolo 10-18 € na hodinu. Platby závisia od schopnosti zberača pracovať rýchlo a od zrelosti jahôd. Po čase, by mal byť zberač jahôd schopný zarobiť okolo 14 euro na hodinu. Zberači, ktorí ostanú na celú sezónu, dostanú niekedy odmenu. Prosím buďte si vedomí, že je to veľmi ťažká fyzická práca. Ak sezónny pracovník  po určitej dobe, je veľmi nízko pod priemerný množstvom ovocia zozbieraných na hodinu ostatnými pracovníkmi, táto osoba môže stratiť prácu. Zber kukurice, jabllk, hrušiek a hlávkového šalátu sa zvyčajne platí na hodinu a zberačom je zaručená dánska min. mzda okolo 14 € na hodinu, ale aj tak sa môžete byť platení podľa výkonu.  Výroba adventných vencov je väčšinou práca na výkon ( pribl. 13 – 26 € na hodinu ).

Ubytovanie

Od mája do septembra si budete musieť priniesť svoje vlastné kuchynské riady. Kemp s varením, sprchami a toaletami je vždy k dipozícii. Väčšinou je k dispozícii TV. Od septembra do mája je zaručené ubytovanie v izbách ale budete si ho musieť zaplatiť . Ak ste už v Dánsku, bolo by to praktické s mobilným telefónom. Je veľmi dôležité, že zaregistrujete správny čas, v ktorom budete pracovať. Hlavne s vianočnými stromčekmi je výhoda priviezť si vlastné auto. Zvýši to vaše šance nájsť si prácu. Budú vás kontaktovať iba vtedy, keď už budú mať pre vás prácu, nie predtým.

 

Odporúčaná literatúra:“Brigády a sezónne práce v zahraničí 2011″

Zaujíma vás práca v zahraničí ? Čítajte blog o práci: http://blog.vivendi.sk

 

Rakúske lyžiarské strediská a pracovné príležitosti.

14.10.2011

Rakúske Alpy majú 3 hlavné lyžiarske oblasti: Severené vápencové Alpy, Vysoké Alpy a Južné vápencové Alpy. Severné vápencové Alpy majú mnoho prírodných údolí a sú domovom stredísk ako Lech, St. Anton a Kitzbuhl. Vysoké Alpy sú známe strediskom Oetztal v Solden a Obergurgl a tiahnu sa po Innsbruck, majú pár jednoduchých prechodov ale Brenner a Grossglockner sú známe [...]

Sezónne práce v poľnohospodárstve v Anglicku.

12.07.2010

Poľnohospodárstvo je druhý najväčší zdroj sezónnej práce hneď po turizme. Väčšina volných pracovných miest je pre zberačov a triedičov ovocia a zeleniny, pracovníkov v skleníkoch, strihačov stromov, záhradníkov, pracovníkov v stajniach, personál na farmách atď. Mäkké ovocie sa stále zberá ručne a keďže nie všetky plody dozrievajú v ten istý čas, stroje [...]

Práce v cestovnom ruchu v zahraničí.

07.07.2010

19 miliónov pracovných miest v Európskej Únii je v oblasti cestovného ruchu alebo sú to práce súvisiace s turizmom. Tieto práce reprezentujú skoro 13 % pracovných síl. Turistický priemysel podobne ako poľnohospodárstvo, je hlavným zdrojom sezónnej práce. Sezónna povaha hotelových a reštauračných prác odrádza miestnych ľudí, ktorí hľadajú trvalý pracovný pomer a [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

dusanpavlik

O práci v zahraničí

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 57994x
Priemerná čítanosť článkov: 11599x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy